Talk Tools je organizacija koja se bavi edukacijom stručnjaka i pružanjem podrške djeci i odraslima s teškoćama hranjenja, pokretljivosti oralno-motoričkih struktura i govora. Osnovala ju je  logopedinja Sara Rosenfeld-Johnson, sa svojim suprugom, sedamdesetih godina prošlog stoljeća u Americi. Tako je logopedinja Rosenfeld-Johnson postala jedna od prvih logopedinja koja se, uz komunikacijske i jezično-govorne teškoće bavila i teškoćama hranjenja. Glavni razlog sve većem broju rada logopeda s ovakvim teškoćama jest činjenica da isti mišići i strukture koje sudjeluju u hranjenju, sudjeluju i u govoru, a to su čeljust, usne, obrazi, zubi, nepce i jezik.

Kako dolazi do teškoća?

Do teškoća s hranjenjem i/ili govorom dolazi zbog medicinskih uzroka (kraniofacijalne teškoće, teškoća s disanjem, gastrointestinalne teškoće, alergije), kašnjenja ili poremećaja u razvoju grube motorike (poteškoće s tonusom, posturom tijela,, smanjena kontrola glave) ili zbog teškoća u senzoričkom procesiranju.

Kod koga se koristi terapija oralno-motoričkog pozicioniranja i koji joj je cilj?

Terapija oralno-motoričkog pozicioniranja koristi se u radu s osobama različitih teškoća i različite dobi (bebe, djeca, odrasli). Često se koristi s osobama s Down sindromom, cerebralnom paralizom, poremećajima iz spektra autizma, apraksijom, teškoćama senzoričkog procesuiranja, teškoćama salivacije i dr.

Ona u svojem pristupu nadopunjuje tradicionalnu terapiju, tako što uz vizualni i slušni podražaj, koristi i taktilni podražaj za ostvarivanje svjesnosti o položaju oralno-motoričkih struktura.

Terapija je ples između terapeuta i klijenta te zahtijeva međusobno povjerenje. Terapeut prije postavljanja ciljeva osobu mora procijeniti kao cjelinu jer, ono što se događa na tijelu, događa se i u ustima! Ako klijent na tijelu pokazuje hipotonost, vjerojatno je da ćemo to vidjeti i u ustima, ako pokazuje hipertonus vrijedi isto.

Ciljevi u terapiji oralno-motoričkog pozicioniranja su

  • Povećanje svjesnosti oralnog mehanizma
  • Normaliziranje taktilne osjetljivosti
  • Poboljšanje preciznosti voljnih pokreta oralne strukture koji su potrebni za govornu produkciju
  • Povećanje diferencijacije oralnih pokreta koja uključuje:

DISOCIJACIJU – odvojenost pokreta temeljena na stabilnosti i snazi u jednoj ili više skupina mišića

STUPNJEVANJE – kontrolirano odvajanje pokreta temeljeno na disocijaciji

FIKSACIJU – abnormalni položaj mišića koji osoba koristi kako bi nadoknadila smanjenju stabilnost koja smanjuje pokretljivost mišića

  • Poboljšanje vještina hranjenja i nutritivna prehrana
  • Poboljšanje proizvodnje i razumljivosti govora

Izvori i napomena

  • Rosenfeld-Johnson, S. Oral Placement Therapy for Speech Clarity and Feeding.

Autorica teksta je logopedinja, no nije logopedinja klijenta ili njegovog djeteta. Sadržaj članka je edukativne prirode te NIJE zamjena za individualne konzultacije s logopedom, logopedsku dijagnostiku ili individualne logopedske usluge. Sadržaj članka koristi se na vlastitu odgovornost. 

Ako želite zakazati individualno logopedsko savjetovanje ili procjenu, kontaktirajte nas.

Logopedinja s vizijom edukacije i pružanja podrške u komunikacijskim i jezično-govornim teškoćama, oralnoj motorici te orofacijalno-miofunkcionalnim teškoćama