Jezik je kompleksni organ koji se sastoji od 8 zasebnih mišića koji su podijeljeni u 2 grupe: intrinzični i ekstrinzični mišići. Mišići jezika ne rade zasebno, svaki za sebe, već većinu pokreta obavljaju istovremeno. Pokreti jezika sastoje se od podizanja i spuštanja vrha jezika, kontrole bočnih strana jezika, sužavanja jezika i njegovo oblikovanje u „žlijeb“, protruzije i retrakcije, podizanja stražnje strane jezika te podizanja i spuštanja sredine jezika. Kontrola i pokreti mišića jezika nužni su za hranjenje, gutanje, disanje, govor, spavanje, posturu tijela i mnoge druge osnovne funkcije.

Naše tijelo je povezano od vrha glave do vrha nožnih prstiju, a najveću ulogu u tome nosi fascija. Fascija je  vrsta vezivnog tkiva koja se stvara ispod kože kako bi vezala, ogradila i odvojila mišiće i druge unutarnje organe (Stecco, 2015). Fascija se još naziva i mekim kosturom tijela ili vezivnim tkivom tijela. Kroz jezično tkivo fascije povezani smo cijelim tijelom, od glave do pete. Stoga, ako postoji restrikcija u jeziku, vrlo je vjerojatno da će se ona osjećati i u drugim dijelovima tijela (osim usne šupljine).

Koji je pravilni položaj jezika u mirovanju? Na što on utječe i koja je njegova funkcija?

Pravilni položaj jezika postižemo kada je jezik podignut, odnosno kada se odmara na nepcu, usne su zatvorene, a zubi blago razmaknuti (2-3 mm), dišemo kroz nos.

Pravilna pozicija jezika put je ka zdravlju. Ona nam omogućuje nesmetano disanje kroz nosnu šupljinu, razvoj gornje i donje čeljusti, kvalitetan san i energiju te dobar imunitet. Osim toga, pozicija jezika utječe na cjelokupan razvoj lica te poziciju zubi.

Kada je jezik podignut na nepcu, doprinosi njegovom pravilnom razvoju. Pravilno razvijeno nepce omogućuje i pravilni razvoj gornje i donje čeljusti. Kada je nepce razvijeno, zubi će biti pravilni, te će nosna šupljina biti slobodna za disanje.

Nepce je krov usne šupljine, a pod nosne šupljine.

Osim što položaj i funkcija jezika utječu na disanje, on ima ključnu ulogu u hranjenju, gutanju i govoru. Prilikom hranjenja jezik premješta hranu s jedne strane na drugu kako bi ju pravilno obradili/prožvakali.  Svojim pokretima jezik oblikuje, premješta i kontolira bolus (hrana+slina) kako bi bio spreman za gutanje. Nakon što progutamo, jezikom čistimo zube i obraze od ostatka hrane.

Što se događa kada jezik nije u pravilnoj poziciji?

Kada je jezik u niskoj poziciji u usnoj šupljini, nepce nema svojeg prirodnog „oblikovača“; te je vjerojatni ishod toga usko i visoko nepce. Niska pozicija jezika utječe na žvakanje, a kada je ono narušeno, narušen je i pravilan razvoj orofacijalnih struktura, između ostalog i nepca. Visoko i usko nepce smanjuje veličinu nosne šupljine, a posljedično i kvalitetu nazalnog disanja. Kada je nazalno disanje narušeno, primorani smo disati kroz usta. Disanjem kroz usta zrak koji udišemo se ne vlaži niti pročišćava (što je funkcija nosne šupljine), stoga smo skloniji prehladama, infekcijama, upalama desni, lošem zadahu i mnogim drugim teškoćama koje ometaju svakodnevni život. Kada je jezik u niskoj poziciji u usnoj šupljini, on često blokira dišni put, što dovodi do teškoća disanja, slaboj kvaliteti sna, hrkanju te čak i apneji sna. Disanjem na usta dobivamo manje kisika, što utječe na cjelokupno psihofizičko stanje i zdravlje osobe. Kada je jezik u niskoj poziciji, a nepce usko i visoko, zubi nemaju dovoljno mjesta u čeljusti, stoga će biti nepravilni, natiskani te zagriz neće biti pravilan. Osim na disanje, nepravilna pozicija i funkcija jezika mogu utjecati i na hranjenje, gutanje, izgovor glasova te druge orofacijalno miofunkcionalne teškoće.

Izvori i napomena

  • Baxter, R. et al. (2018). Tongue Tied – How a Tiny String Under the Tongue Impacts Nursing, Speech, Feeding, and More. Pelham: Alabama Tongue-Tie Center.
  • Gatto, K. (2016). Understanding the Orofacial Complex – The Evolution of Dysfunction. Denver: Outskirts Press.

Autorica teksta je logopedinja, no nije logopedinja klijenta ili njegovog djeteta. Sadržaj članka je edukativne prirode te NIJE zamjena za individualne konzultacije s logopedom, logopedsku dijagnostiku ili individualne logopedske usluge. Sadržaj članka koristi se na vlastitu odgovornost. 

Ako želite zakazati individualno logopedsko savjetovanje ili procjenu, kontaktirajte nas.

Logopedinja s vizijom edukacije i pružanja podrške u komunikacijskim i jezično-govornim teškoćama, oralnoj motorici te orofacijalno-miofunkcionalnim teškoćama