Što su orofacijalno miofunkcionalne teškoće (OMT)?

Prema IAOM (2021) orofacijalno miofunkcionalne teškoće (OMT) su atipični, adaptivni pokreti koji se pojavljuju u nedostatku normaliziranih pokreta orofacijalnog kompleksa. Prisutnost takvih adaptivnih pokreta često rezultira raznim teškoćama.

OMT se mogu pojaviti tijekom cijelog života. Za dijagnozu je potrebno uzeti u obzir poveznicu između atipičnih obrazaca pokreta na strukturalne promjene te kako strukturalne promjene utječu na funkcionalne vještine.

Što može upućivati na postojanje orofacijalno miofunkcionalnih teškoća?

Neki od simptoma koji mogu upućivati na OMT su

  • Disanje na usta
  • Teškoće sa spavanjem, često buđenje kroz noć i umor tijekom dana
  • Hrkanje
  • Škrgutanje zubima
  • Produženo korištenje dude (nakon 6 mjeseci), sisanje palca, griženje noktiju
  • Podočnjaci i nervoza tijekom budnosti, anksioznost
  • Problemi s probavom
  • Bolovi u vratu, leđima
  • Glavobolje
  • Krivi zagriz
  • Usko i/ili visoko nepce
  • Izbirljivost u jelu (eng. Picky eater)
  • Artikulacijske teškoće

Tko treba sudjelovati u orofacijalno miofunkcionalnoj procjeni i/ili terapiji?

U OM procjeni i/ili terapiji trebala bi sudjelovati djeca i odrasli s teškoćama unutar orofacijalno miofunkcionalnih područja.

4 myo područja prema Merkel-Walsh (2021)

  1. Dišni sustav – nužan (suštinski) za spavanje, pažnju i cjelokupnu dobrobit tijela
  2. Hranjenje – nužno za rast i razvoj
  3. Struktura – orofacijalna simetrija i harmonija orofacijalnog kompleksa
  4. Govor – razumljiv govor je nužan za uspješnu govornu komunikaciju

Što je miofunkcionalna terapija i kada se ona preporučuje?

Miofunkcionalna terapija je program koji se koristi kako bi se poboljšala narušena funkcija jezika i facijalnih mišića. Uključuje jačanje jezika i orofacijalnih mišića učeći pojedinca o pravilnoj poziciji i funkciji mišića (ZAHHIMD.COM). Orofacijalno miofunkcionalna terapija uključuje individualizirani program kako bi pomogla pojedincu postići pravilnu funkciju mišića i održati zdravu orofacijalnu sredinu (IAOM.COM).

Miofunkcionalna terapija je aktivna, što znači da od klijenta zahtijeva razumijevanje i slijeđenje uputa. Uključuje vježbe snage i otpora mišića, uvježbava pravilnu oralnu posturu, oralnu fazu hranjenja, gutanje, smanjivanje loših oralnih navika (npr. sisanje placa, griženje noktiju) te se usmjerava na poboljšanje oralne strukture potrebne za pravilan izgovor glasova.

Terapija se sastoji od 4 faze:

  1. faza: STATIČNI POKRETI – individualni pokreti orofacijalne strukture, neovisni jedan o drugome
  2. faza: DINAMIČNI POKRETI – koordinacija pokreta individualnih struktura za žvakanje, usisavanje (stvaranje negativnog intraoralnog tlaka) i gutanje
  3. faza: HABITUACIJA – prijenos vještina u svakodnevnu okolinu
  4. faza: ODRŽAVANJE – održavanje naučenih vještina

Tijekom plana terapije UVIJEK se slijedi hijerarhija

Hijerarhija provođenja terapije (od dolje prema gore)

Što s djecom mlađom od 4 godine?

Za djecu mlađu od 4 godine (ili stariju djecu čije su kognitivne vještine ispod onih koje se očekuju s 4 godine neurotipičnog razvoja) provodi se terapija pedijatrijskog hranjenja i terapija senzoričko-motoričkog pristupa hranjenju. Takve se terapije usmjeravaju na oralne senzoričko-motoričke vještine i većinom su pasivne, s nekim aktivnim vježbama kada je klijent spreman. Takve terapije provode stručnjaci koji su specijalizirani za područje hranjenja, a uključuju logopede, radne terapeute, fizioterapeute te stručnjake za dojenje (IBCLC).

Izvori i napomena

  • Merkel-Walsh, R. (2020). Orofacial myofunctional therapy with children ages 0-4 and individuals with special needs. International Journal of Orofacial Myology and Myofunctional Therapy, 46(1), 22-36.
  • Merkel-Walsh, R (2021): MYOTOOLS 101
  • Gatto, K. (2016). Understanding the Orofacial Complex – The Evolution of Dysfunction. Denver: Outskirts Press.

Autorica teksta je logopedinja, no nije logopedinja klijenta ili njegovog djeteta. Sadržaj članka je edukativne prirode te NIJE zamjena za individualne konzultacije s logopedom, logopedsku dijagnostiku ili individualne logopedske usluge. Sadržaj članka koristi se na vlastitu odgovornost. 

Ako želite zakazati individualno logopedsko savjetovanje ili procjenu, kontaktirajte nas.

Logopedinja s vizijom edukacije i pružanja podrške u komunikacijskim i jezično-govornim teškoćama, oralnoj motorici te orofacijalno-miofunkcionalnim teškoćama